Kuinka aloitteleva bloggari voi välttää karikot?, osa 1

Kerroimme edellisellä sivulla, kuinka moni aloitteleva blogi loppuu jo historiansa alkumetreillä. Vaikka bloggaaja olisikin aloittanut bloginsa intoa hihkuen, saattavat monet asiat silti tulla yllätyksenä bloggaajan arjen astuessa kuvaan. Voidaankin puhua bloggaajan alkuvaiheen karikoista, jotka saattavat liittyä niin vääränlaisiin kuvitelmiin, aihealueen rajaamiseen, lukijoiden löytämiseen kuin oman yksityisyyden rajaamiseenkin. Kerromme seuraavaksi, miten näitä karikoita voi välttää ja miten niiden yli voi päästä.

Helppoa rahaa ja glamouria

Moni aloitteleva bloggaaja luulee aivan virheellisesti, että bloggaamalla voi ansaita rahaa helpolla ja mielekkäällä tavalla. Erityisesti monet nuoret bloggaajat saattavat sortua tällaisiin harhakuvitelmiin, mitkä ovat osin ymmärrettäviä, jos nuori on seurannut ahkerasti suosituimpien bloggaajien elämää, joka blogin välityksellä saattaa näyttää unelmalta – elämältä, joka on täynnä glamouria. Kun pistät pystyyn oman blogisi, ei rahaa kuitenkaan ala tulla kuin vesihanasta eikä merkkilaukkujakaan lähetetä sinulle kotiovelle kuriiripalvelun kautta – ei, bloggaaminen vaatii lujaa työtä eikä monesta blogista tule erityisen suosittua, vaikka niiden eteen olisi tehty runsaasti työtä ja uhrattu valtava määrä työtunteja. Tämä kannattaa pitää mielessä jo blogitaipaleen alkuvaiheessa.
Moni suomalainen blogi tuottaa kirjoittajalleen ainoastaan taskurahoja ja kenties vielä useampi ei niitäkään. Vain aniharvat blogit ovat kirjoittajansa päätulonlähde. Kannattaa myös muistaa, että blogeissa nähtävä glamour ei ole aina ihan sitä miltä näyttää. Esimerkiksi osa blogeissa näkyvistä vaatteista ja kalliista asusteista on saatettu saada yrityksiltä lainaan postausta varten. Ne eivät siis välttämättä ole bloggarin omia. Osan tuotteista bloggari myy postausten jälkeen, minkä ansiosta hänen ei välttämättä tarvitse pitää kiinni valtavan suurta summaa rahaa blogissa esitellyissä tuotteissa. Kaikki ei siis välttämättä ole aivan sitä miltä näyttää eikä kaikki ole kultaa mikä kiiltää. Tämä kannattaa pitää mielessä oman blogin alkutaipaleella. Ellet ole syntynyt kultalusikka suussa, et saa hetkessä elämääsi muutettua tavallisesta lähiöelämästä glamourelämäksi pelkästään blogia päivittämällä.

Aihealueen rajaaminen

Erityisesti ihmisen, jota kiinnostaa lähes kaikki maan ja taivaan välillä, voi olla vaikeaa rajata oman bloginsa aihealue. Tämä on kuitenkin yllättävän tärkeää. Jos blogisi on yhtä sillisalaattia, voi lukijoiden olla vaikea saada siitä tarttumapintaa. Myös mainostajien ja mainosten saaminen blogiisi on huomattavasti helpompaa, jos blogin aihepiiri on selkeästi rajattu. Mieti siis mistä aiheesta sinulla riittää sanottavaa. Mistä aiheesta olet erityisen kiinnostunut ja innostunut? Mistä haluaisit kertoa muille? Yleensä sellaiset blogit, jotka pystyvät antamaan lukijoilleen uutta sisältöä tai tietoa tai jotka pystyvät viihdyttämään lukijoita, ovat suosittuja. Viihdyttävyyden ja asiapitoisuuden yhdistelmä voisi olla lyömätön valttikortti pyrkiessäsi erottumaan lukuisista muista verkosta löytyvistä blogeista.

Yksityisyys

Aloittaessasi blogia kannattaa päättää heti alusta alkaen mihin vedät rajat oman yksityisyytesi ja blogissa kertomiesi asioiden välille. Mieti, haluatko kirjoittaa anonyymina vai esiinnytkö blogissasi kasvoillasi tai kenties jopa nimelläsi. Erityisen tärkeää on miettiä lasten yksityisyyttä ja sitä, kannattaako lasten kuvia laittaa nettiin kaikkien nähtäville. Mieti, millaisia asioita netissä kannattaa kertoa – ovatko blogissa kertomasi asiat sellaisia, että voisit kertoa ne kenelle tahansa tuntemattomalle kadulla tapaamallesi ihmiselle? Toisinaan se, että blogissa kirjoitetaan tietyllä tavalla ”kasvottomalle” yleisölle saattaa hämärtää yksityisyyden rajoja. Kannattaa muistaa, että asioita, jotka on kerran nettiin laittanut, on vaikea saada sieltä enää pois. Ei myöskään kannata kertoa kovin tarkkaan, missä asuu, ettei saa peräänsä mahdollisia stalkkereita tai muita mahdollisia ikäviä seuraamuksia.

Millaisia muita karikoita aloitteleva bloggaaja usein kohtaa? Lue lisää seuraavalta sivultamme, jolla kerromme, kuinka blogille voi saada lukijoita ja kuinka sisällöstä voi luoda mahdollisimman mielenkiintoista. Nappaa parhaat vinkkimme talteen!