Kuinka aloitteleva bloggari voi välttää karikot?, osa 2

Kerroimme edellisellä sivulla siitä, kuinka aloitteleva bloggari voi välttää tiettyjä väärien mielikuvien aiheuttamia karikoita sekä kuinka hän voi rajata bloginsa aihealueen oikealla tavalla. Tämän lisäksi edellisellä sivulla pureuduttiin bloggarin yksityisyyteen liittyviin asioihin. Tällä sivulla jatkamme bloggareiden karikoiden selvittelyä kertomalla kuinka aloitteleva blogi voi löytää lukijoita ja kuinka blogille saa luotua mielenkiintoista sisältöä.

Kuinka löytää lukijoita?

Jos lukijoita ei päivien, viikkojen eikä kuukausienkaan kirjoittamisen jälkeen ala löytyä, saattaa kirjoittaja masentua ja siirtää bloginsa mappi Ö:hön. Näin ei kuitenkaan pitäisi tehdä! Usein lukijoiden saaminen kestää eivätkä lukijat mitenkään voi löytää blogiisi samantien.
Mitä sitten voit tehdä saadaksesi lukijoita? Ensinnäkin sisältö on kaiken a ja o – jos se on mielenkiintoista ja puhuttelevaa, palaavat lukijat blogiisi yhä uudelleen ja uudelleen. Kerromme vinkkejä mielenkiintoisen sisällön luomista silmällä pitäen seuraavassa kappaleessa.

Pyrkiessäsi saamaan blogillesi lisää lukijoita, aloita toisista bloggareista. Kommentoi ahkerasti muiden blogeja ja muista kommentoida siten, että kommenttien kautta sekä kyseinen bloggari että hänen lukijansa löytävät helposti vastavierailulle blogiisi. Linkitä omista jutuistasi suosittuihin tai sinua kiinnostaviin teksteihin. Vastaa aina ystävällisesti lukijoidesi jättämiin kommentteihin ja pyri vuorovaikutukseen heidän kanssaan.
Luo blogillesi sopivia sosiaalisen median kanavia, kuten Facebook-sivut ja mainosta niillä blogijuttujasi. Jos olet erityisen hyvä valokuvaaja, voi Instagram toimia sinulla kaikista parhaiten. Tuo blogiasi esiin myös sosiaalisen median kanavien kautta!

Ilmoita blogisi erilaisille blogilistoille. Pyri luomaan blogistasi mahdollisimman mielenkiintoinen kuvaus, jotta lukijat siitä kiinnostuisivat. Järjestä blogissasi kilpailuja ja arvontoja. Nämä yleensä auttavat saamaan lisää lukijoita – erityisesti, jos kilpailun palkinto on riittävän mielenkiintoinen.
Opettele SEO-optimoinnin perusteet, jotta blogisi nousisi mahdollisimman korkealle hakukoneiden hakutuloksissa. Jo melko pienilläkin toimenpiteillä voi saada aikaan tuloksia. Mieti myös olisiko blogillasi mahdollisuuksia liittyä johonkin blogiportaaliin tai –yhteisöön.

Kuinka luoda mielenkiintoista sisältöä blogiin?

Käytä rohkeasti sekä tekstiä että kuvia luomaan blogista mielenkiintoinen! Kirjoita ajankohtaisista aiheista sinua kiinnostavasta näkökulmasta ja muista säilyttää teksteissä oma äänesi! Lue runsaasti muiden kirjoittajien blogeja ja nappaa niistä vinkkejä, mutta älä matki ketään, vaan pidä oma linjasi. Muista oikolukea tekstisi, jotta kielioppi olisi mahdollisimman virheetöntä ja jotta tekstiäsi olisi mahdollisimman helppo lukea.
Monet lukijat tykkäävät lukea blogeja, joissa kirjoittajan persoonallisuus näkyy runsaasti, mutta muista tässä kohden miettiä oman yksityisyytesi rajoja. Älä myy yksityisyyttäsi liian halvalla!

Jos et ole kovin hyvä valokuvaaja, harkitse osallistumista valokuvauskurssille – kuvat ovat tärkeä osa postauksia ja yhdessä tekstin kanssa ne muodostavat toimivan kokonaisuuden. Opettele myös muokkaamaan kuvia.
Pyri joko viihdyttämään lukijoitasi tai tarjoamaan heille mielenkiintoista tietoa. Kenties paras idea on pyrkiä sekä viihdyttämään että tarjoamaan tietoa. Pyri julkaisemaan uutta sisältöä säännöllisesti ja näin koukuttamaan lukijasi teksteihisi. Yritä keksiä jokin keino erottua massasta – jokin juju, joka saa lukijasi koukuttumaan juuri sinun blogiisi.

Pyydä ystävääsi tai vaikkapa äitiäsi antamaan blogistasi rehellistä palautetta – sekä ruusuja että niitä risuja. Risujen avulla tiedät mitä blogissasi voisi vielä parantaa – mitkä ovat ne sudenkuopat, jotka kenties estävät sitä saavuttamasta suosiota?

Pyri selvittämään mahdollisimman tarkasti millaiselle kohdeyleisölle kirjoitat. Kuka blogiasi lukee? Esimerkiksi Googlelta löytyy hyviä työkaluja tätä tarkoitusta varten. On huomattavasti helpompaa kirjoittaa yleisölle, josta tiedät edes jotain kuin yleisölle, joka on tietyllä tavalla ”kasvotonta”. Tiedätkö esimerkiksi minkä ikäiset lukijat lukevat blogiasi? Ovatko he miehiä vai naisia? Missä maassa he asuvat? Mistä asioista he ovat kiinnostuneita?