Miten blogilla voi ansaita rahaa?

Nyt päästääkin moni kiinnostavaan aiheeseen – nimittäin rahaan. Ihan ensimmäiseksi täytyy sanoa, että useinkaan blogia ei kannata aloittaa rahankiilto silmissä. Jos näin tekee, tulee todennäköisesti pettymään. Blogilla voi kuitenkin ansaita rahaa – ellei nyt kovin suuria tuloja, niin ainakin pientä taskurahaa, jolla voi ostaa itselleen jotakin mieleistä. Ansaintatapoja on monia, mutta esittelemme seuraavaksi niistä muutaman kenties suosituimmista.

Affiliate-markkinointi

Affiliate-markkinointi on kenties helpoin tapa aloittaa blogilla ansaitseminen. Voit hankkia luotettavien sivustojen kautta esimerkiksi bannereita omaan blogiisi ja ansaita näiden bannereiden kautta tehdyistä ostoista rahaa. Rahasummat eivät ole kovin suuria, mutta jos sinulla on runsaasti lukijoita, saatat ansaita tällä tavoin jonkin verran. Pyri valitsemaan sellaisia tuotteita tai palveluja, joista uskot lukijoidesi kiinnostuvan. Jos pidät matkablogia, ei ole välttämättä kovin tehokasta mainostaa muotivaatteita tai jos pidät muotiblogia, sinun ei välttämättä kannata mainostaa autonvaraosasarjoja. Äitiysblogia pitävän kannattaa mainostaa esimerkiksi lapsille suunnattuja tuotteita ja erilaisia lapsiperheiden palveluja.

Bannereiden lisäksi voit mainostaa tuotteita tai palveluja kirjoittamalla niistä jutun ja liittämällä juttuun mainoslinkin tai –linkkejä, joiden kautta tehdyistä ostoista saat jonkin verran rahaa. Yleensä tällainen markkinointitapa toimii bannereita paremmin. Muista kuitenkin kirjoittaa tuotteista tai palveluista aito mielipiteesi äläkä lähde kehumaan mitä tahansa. Jatkuva kaikenlaisten tuotteiden kehuminen voi luoda sinusta kuvan ihmisenä, joka kehuu rahasta mitä tahansa. Jos olet juuri viime viikolla kirjoittanut siitä, ettet hyväksy turkistarhausta ja heti seuraavalla viikolla esitteletkin tarhattujen kettujen turkiksista valmistettuja vaatteita ja asusteita, voi uskottavuutesi olla mennyttä. On myös hyvän tavan mukaista ilmoittaa yhteistöistä lukijoille – kertoa, että jokin postaus on tehty yhteistyössä jonkin yrityksen kanssa, jos se on yhteistyöpostaus. Piilomainonta on blogietiketin vastaista!

Yhteistyösopimukset

Kun blogisi on riittävän suosittu, voi sinulla olla mahdollisuus saada solmittua yritysten kanssa erilaisia yhteistyösopimuksia. Jos esimerkiksi olet remontoimassa tai rakentamassa taloa, saattaisit saada joltakin yritykseltä tätä tarkoitusta varten tarvitsemiasi tuotteita käyttöösi blogipostauksia vastaan. Saattaisit saada postauksista myös selvää rahaa. Kannattaakin miettiä, onko omassa elämässä sellaisia osa-alueita, joilla tällaista mahdollisuutta voisi hyödyntää.

Oheistuotteiden tai –palveluiden myyminen

Blogin kautta voi myös myydä tuotteita tai palveluja tai käyttää omaa blogia tuotteidensa tai palveluidensa mainostamiseen. Jos harrastat esimerkiksi käsitöitä, voit kokeilla niiden myymistä oman blogisi kautta. Tai jos haaveilet oman kirjan kirjoittamisesta, voit mainostaa kirjaa blogissasi tai myydä sen e-versiota blogisi kautta. Erilaiset e-oppaat voisivat myös käydä kaupaksi suositun blogin kautta. Jos olet esimerkiksi itse onnistunut irtautumaan oravanpyörästä mielekkäällä tavalla joutumatta silti taloudelliseen ahdinkoon, voisi tässä olla aivan loistava aihe elämänhallintaoppaalle, jonka mainostaminen suositussa blogissa voisi olla oppaalle hyvää mainosta.
Jos sinulla on joitakin erityistaitoja, voit tarjota niitä lukijoiden käyttöön korvausta vastaan blogisi kautta. Joissakin tilanteissa voit käyttää parhaimpia blogitekstejäsi todisteena kirjoitustaidoistasi etsiessäsi työtä, jossa vaaditaan hyvää kirjallista ilmaisutaitoa. Suosittu bloggari voi myös mainostaa omaa blogikirppariaan bloginsa ja sosiaalisen median kanaviensa kautta saaden näiden todennäköisesti reippaasti enemmän ostajia kuin ilman tällaista mainostamista.

Osa suosituista bloggaajista on asettanut osan bloginsa sisällöstä maksullisiksi, mutta aloittelevan bloggaajan tuskin kannattaa harkita tällaista vaihtoehtoa. Sen sijaan avustusten pyytäminen blogin kautta saattaisi toimiakin, vaikkei se kovin yleistä olekaan. Jos blogisi sisältö on riittävän mielenkiintoista, voivat lukijat olla kiinnostuneita antamaan sinulle lahjoituksia sitä vastaan, että pystyt jatkamaan kirjoittamista. Mahdollisuuksia on monia – käytä mielikuvitustasi ja kokeile rohkeasti erilaisia vaihtoehtoja!